Δανειολήπτες Ελβετικού Φράγκου σε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜAΡΤΥΡIΑΣ * Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου ώρα 12 π.μ. στο Υπ. Οικονομικών στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ

 


Δανειολήπτες σε ρήτρα Ελβετικού Φράγκου: Δεν επαιτούμε-Απαιτούμε!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ  ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ  – Αθήνα 29/1/2024
(Κατατέθηκε σήμερα 29.1.2024 στον κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ με Αρ. Πρωτοκ.: 13915ΕΙ 2024. Κάτω ολόκληρη η επιστολή για Πανελλαδική ευχέρεια ανάγνωσης από στον ιστόποπό μας.

* Θα ακολουθήσει στο επόμενο διάστημα και η ανακοίνωση με τους εκπροσώπους Κ.Ο. της Βουλής-Φορέων που θα κληθούν να παραστούν επίσημα )

ΠΡΟΣ τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Πρόεδρο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – Γραφείο Πρωθυπουργού- Προεδρείο Βουλής

                             Κ.Ο. κομμάτων Βουλής-Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων -ΤΡΑΠΕΖΑ Ελλάδος

                            Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Γραφείο του Ε. Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

                            Ανεξάρτητη Αρχή_Συνήγορος του Καταναλωτή – ΙΝΚΑ – Φορείς

Κύριε υπουργέ,

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, σας έχει στείλει τρεις επιστολές για συνάντηση μαζί σας.  Η πρώτη: 28 Αυγούστου 2023 με αρ. πρωτοκόλλου 124406  ΕΙ 2023, η δεύτερη: 11 Οκτωβρίου 2023 με αρ. πρωτοκόλλου 149216 ΕΙ 2023, τρίτο αίτημα: 23 Οκτωβρίου 2023 με αρ. πρωτοκόλλου 155445 ΕΙ 2023 , με το από 15.1.2024 email μας, αλλά και την παρούσα επιστολή.

Ζητάμε εκ νέου στις 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 και ΩΡΑ 13.00 μ.μ., να κάνετε δεκτό το αίτημά μας και η πενταμελής Επιτροπή της Πρωτοβουλίας μας, να σας συναντήσει με το επιτελείο σας, για να μπορέσετε να μεταφέρεται προς τον Πρωθυπουργό, την τραγική θέση μας-θύματα δόλιας εξ αρχής απάτης σε βάρος  μας.

Είστε ενήμεροι  ως Υπουργείο, όπως όλη η Βουλή ΚΑΙ εμπλεκόμενοι, για το σοβαρότατο, ακραίο και οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα πολλών δεκάδων χιλιάδων  ανθρώπων που έχουν πάρει δάνειο με ρήτρα Ελβετικού Φράγκου, που καμία δικαστική απόφαση δεν μπορεί πλέον να  το κρύψει ΚΑΙ κανένας «πολιτικός διαχωρισμός των δανειοληπτών», δεν χωράει στη δημοκρατική λογική άμεσης λύσης.

Ως Επιτροπή Πρωτοβουλίας, από τις 15/7/2022, έχουμε αποστείλει ήδη την  πρότασή μας και ενημερώσει: Το Υπουργείο σας και των αρμόδιων συνεργατών σας (αντίστοιχες επιστολές  είχαμε στείλει και στον προκάτοχό σας κ. Σταϊκούρα, χωρίς ποτέ ούτε εκείνος, ούτε εσείς να δείξετε ενδιαφέρον για αυτή την πληγωμένη κατηγορία πολιτών), την Κυβέρνηση, Βουλή, Κ.Ο. των κομμάτων, Τράπεζα Ελλάδος.  Άπαντες, δεν στερούνται στοιχείων και από την πλευρά μας, αλλά και από την δεκαπενταετή κοινοβουλευτική διαδικασία με επερωτήσεις πολλών βουλευτών, τροπολογίες και κάθε μορφής ερωτήσεων, όλων των παρατάξεων, για την ληστεία που διαπράττεται σε βάρος μας.

Η συνάντηση μαζί σας, στοχεύουμε να είναι ουσιαστική, για εύρεση κοινού τόπου, άμεσων και πραγματικά ανακουφιστικών μέτρων με την  επιτακτική βασική αρχή, να μην χάσουμε χρόνο σε ατέρμονες συζητήσεις από το 2022, ενόψει και των Ευρωεκλογών, που στην Ευρώπη είμαστε οι τελευταίοι χωρίς καμία λύση για εμάς, σε ένα Κράτος Δικαίου!!! Δεν είμαστε πολίτες Β κατηγορίας!

Εκτός από τις δικές μας επιστολές-πρόταση και στοιχεία, ως αρμόδιο Υπουργείο και εσείς και οι συνεργάτες σας και όλα τα κόμματα, σαφώς μπορείτε να έχετε πλήρη στοιχεία, για τα δάνεια μας από:

  • Τους βουλευτές της παράταξή σας, που έχουν κάνει και μέσα στη Βουλή αμέτρητες επερωτήσεις.
  • Από τα κόμματα που έχουν τοποθετηθεί μέσα στη Βουλή και έχουν καταθέσει προτάσεις.
  • Από τους Ευρωβουλευτές σας, που θα πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει στην Ευρώπη.
  • Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΕΕ σε ότι σχετικές αποφάσεις υπάρχουν.
  • Από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ως επόπτη των τραπεζικού συστήματος.
  • Την ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ και φυσικά από τις ίδιες τράπεζες και funds.
Πραγματοποιήσαμε επίσημες συναντήσεις με 3  από τις 4 συστημικές τράπεζες:
  1. ΕΘΝΙΚΗ επικεφαλής εξαμελούς εκπροσώπησης Κος Μαλιγιάννης Γιώργο, βοηθός Γενικός Διευθυντής Γενικής Διαχείρισης Δανείων στις 9 Νοεμβρίου 2023
  2. EUROBANK Τριμελής εκπροσώπηση με επικεφαλής τον Διευθύνοντα σύμβουλο κ. Φωκίωνα Καραβία  στις Τετάρτη 22/11 /2023
  3. ΠΕΙΡΑΙΩΣ επικεφαλής εξαμελούς εκπροσώπησης κος Κουμεντάκης στις 5/12/2023.
  4. Με την τράπεζα ALFA BANK δεν κατέστη εφικτή μέχρι τώρα συνάντηση.

Και από τις τρεις ζητήσαμε να μας δώσουν στοιχεία για τα εξής:

α. Πόσα δάνεια σε ρήτρα ελβετικού φράγκου έχουν χορηγήσει από το 2005-2009 και πιο το συνολικό ύψος αυτών; ( 70-75.000 είναι γνωστός ως αρχικός αριθμός συμβάσεων)

β. Πόσα δάνεια είναι στεγαστικά και πόσα επαγγελματικά και ύψος δανεισμού αυτών;

γ. Πόσα είναι πράσινα και εξυπηρετούνται εξ ολοκλήρου στην κάθε τράπεζα και πόσα έχουν πάει σε servicers και εξυπηρετούνται από αυτά, σε όλα τα επίπεδα;

δ. Πόσα από αυτά έχουν αποπληρωθεί, σε τράπεζες και servicers;

ε. Σε πόσα από αυτά έχουν εκτελεστεί πλειστηριασμοί από servicers;

ζ. Πόσα από αυτά έχουν καταγγελθεί και οδεύουν προς πλειστηριασμό;

Η απάντηση τους ήταν ότι δεν μπορούν να δώσουν στοιχεία, αν δεν το επιτρέψει ο Επόπτης τους, δηλαδή η ΤτΕ ( κος Στουρνάρας ).  Όλα τα κόμματα μπορούν να λάβουν τα στοιχεία, αν το ζητήσουν επισήμως.

Ζητήσαμε να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες για την βιωσιμότητα των δανείων σε Ελβετικό Φράγκο.

Και πάλι οι απαντήσεις ήταν αρνητικές, λέγοντας ότι ρυθμίζουν όπου μπορούν ανάλογα με το προφίλ κάθε δανειολήπτη και πως οτιδήποτε οριζόντιο πράξουν, πρέπει να έχουν εντολή από την ΤτΕ ή από την Κυβέρνηση με ανάλογη νομοθέτηση.

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΝΩ με την δικαιοδοσία που έχετε στις ΤΡΑΠΕΖΕΣ και funds, ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ-αλλά και να το ανακοινώσετε και επίσημα- γιατί  ΑΦΟΡΑ τις αρχικά  75.000 και πάνω δανειακές συμβάσεις, κυρίως στεγαστικών, σε ρήτρα Ελβετικού φράγκου.

Στα υπομνήματα μας αναλύουμε διεξοδικά το θέμα μας. Ένα θέμα που πιστεύουμε ότι γνωρίζετε πολύ καλά, σε όλα τα επίπεδα.

ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ – ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑΜΕ !

Κύριε υπουργέ,
Καμία διάταξη ακόμα και μέχρι χτες, δεν αγγίζει ουσιαστικά τα δάνεια μας και η “εγκληματική κανονικότητα” της  ισοτιμίας, σαρώνει και συνθλίβει τις οικογένειες μας. Επίμονα μέχρι σήμερα η Βουλή και η Πολιτεία, “σωπαίνουν στον αφανισμό μας”, απάτη ολκής εξ αρχής σε βάρος μας, με ευθύνη της Πολιτείας.
Οι αρχικά πάνω από 75.000 δανειολήπτες σε ρήτρα Ελβετικού φράγκου, εισπράττουν: Ευρώπη όπου μας συμφέρει και Ελλάδα όπου μας βολεύει. Πληρώνουν ήδη με θανάτους και αφανισμό τους, χωρίς φραγμό στους πλειστηριασμούς!
Δεν αποδεχόμαστε ούτε αντέχουμε-από όπου κι αν προέρχονται- την σπίλωση, απομόνωση, εξευτελισμό και την επικίνδυνη στοχοποίησή μας, από την λογική της δόλιας συμπεριφοράς και πρακτικής των τραπεζών-με την ανοχή της Πολιτείας-που ασκείται βιαίως και σιωπηρά στην πλάτη εδώ και 15 χρόνια, δημιουργώντας ακρότητες στην κοινωνία.

Δεν εκλιπαρούμε, το απαιτούμε δημοκρατικά!

ΣΑΣ ΖΗΤΑΜΕ να καταδικάσετε τέτοιες ακραίες αντιδημοκρατικές και αντιευρωπαϊκές συμπεριφορές και να μας αντιμετωπίσετε- ως οφείλετε- όχι ως μειονότητα, αλλά ως ισότιμους  Έλληνες πολίτες με οικογένειες.

Ο Νόμος Ν. 4438/16, με τον οποίο ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία 2014/17/ΕΕ και εφαρμόζει δίχτυ προστασίας για μελλοντικά δάνεια σε ξένο νόμισμα, ΔΕΝ έχει αναδρομική ισχύ.

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 και ΩΡΑ 12.30 π.μ. ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ, ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΥΣΗ.

Στη συγκέντρωση, θα παραστούν και εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, για να ενημερώσουν με την επίσημη άμεση θέση του κόμματός τους για τα δάνειά μας, μέσα στη Βουλή.

Απαιτούμε ως Έλληνες πολίτες την παρέμβαση της πολιτείας, που με νόμο στην βουλή θα βάλει τέλος στην αναλγησία των τραπεζών  και θα καταστούν έτσι, άμεσα βιώσιμα τα δάνειά μας.

Ήδη σε άλλες χώρες της  Ε.Ε υπάρχουν θετικές εξελίξεις με τις αποφάσεις του ΔΕΕ.

Πληρώνουμε – όσοι πλέον μπορούμε – τις δόσεις του δανείου μας συνεχώς αυξημένες και το υπόλοιπο του δανείου μας δεν μειώνετε!  Πληρώνουμε υπέρ διπλάσια από αυτά που δανειστήκαμε!

ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ – ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑΜΕ !

Κύριε υπουργέ,

η υπόθεση των δανείων σε ευρώ αλλά με ρήτρα Ελβετικού φράγκου  έχει πλέον προσλάβει τα χαρακτηριστικά  περίπτωσης αδικαιολόγητου πλουτισμού, από την πλευρά των  4 συστημικών Τραπεζών με ότι αυτό συνεπάγεται. Διότι,  δεν χρωστούν Ελβετικά φράγκα, ούτε ποτέ κατείχαν τόσα Ελβετικά φράγκα, αλλά κατάφεραν να δανείσουν δεκάδες δις  “Ελβετικών φράγκων” (ευρώ δηλ. )  με την ασύδοτη μόχλευση που διηνήργησαν. Είτε  βάζοντας στόχους  στο προσωπικό τους, να μετατρέψουν συγκεκριμένο ποσοστό των υφιστάμενων  δάνειων  από  ευρώ  σε  ” Ελβετικό”, είτε δίνοντας bonus για χορήγηση ή μετατροπή  σε “Ελβετικό”.

Κύριε υπουργέ,

γνωρίζετε πολύ καλά, ότι το  βασικό επιχείρημα των τραπεζών,  το οποίο δυστυχώς υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις αλλά και δυστυχέστατα  η πλειοψηφία της  ολομέλειας του Α. Πάγου,  αυτό δηλ. του οικονομικού κινδύνου,  για την περίφημη  συστημική ευστάθεια των τραπεζών  δεν ισχύει εδώ και πολύ καιρό. Οι τράπεζες απαλλαγμένες από τα “κόκκινα” δάνεια  πραγματοποιούν υπέρογκα κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα αφορολόγητα λόγω του αναβαλλόμενου φόρου !

 Η νομοθετική παρέμβαση για ρύθμιση των δανείων αυτών, είναι πλέον καθαρά  θέμα πολιτικής βούλησης !

Θέλει η κυβέρνηση να καταστήσει τα δάνεια αυτά βιώσιμα και να  δώσει οικονομική ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που ασφυκτιούν, χωρίς κανένα κίνδυνο για τις τράπεζες, ή όχι ?

Ιδού η Ρόδος !

 

Συνημμένα: ΑΡΧΕΙΟ_ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ_με παραπομπές

Με εκτίμηση

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ «Συσπείρωση & Δράση»

Γριζάνης Νίκος / Δρατσούμη Ευαγγελία / Παντούλας Πάνος / Ροζάκη Κατερίνα /Ρουμελιώτης Γιάννης / Φασουλάς Γιάννης / Τελίδης Νίκος / Πουρίκας Χρήστος

(Για διαδικαστικά θέματα: Γριζάνης Νίκος 6977210811 – Φασουλάς Γιάννης 6974720445)

Email : esddaniachf@gmail.com     Επιτροπή: https://www.facebook.com/EpitropiProtovouliasCHF/

ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ Πρωτοβουλίας: https://drasi-daneia-elvetiko.gr/

ΒΑΣΙΚΟ ΗΜΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ:  https://www.facebook.com/groups/daneiachf.drasi

……………………………………………………………..

Δείτε Κάτω και το SPOT , που έχει ανέβει για την συγκέντρωση στο κανάλι της Επιτροπής στο YOU TUBE

https://youtu.be/_T_pX-x_Tys?si=4ylshSFCjYFprVZh


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΥΠΟΥ αριθ. 99/23 Λουξεμβούργο, 15 Ιουνίου 2023-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Δανειολήπτες σε ρήτρα Ελβετικού φράγκου: Φτάνει η ληστεία και η εγκληματική σιωπή όλων-Απαντούν με ΝΕΑ συγκέντρωση και με πορεία στη Βουλή 30/3/2024

10/4/2023_ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑ-ΔΑΝΕΙΑ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ-Αναπάντητα ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ προς ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ-ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ-ΠΡΟΕΔΡΟ ΒΟΥΛΗΣ και ΚΟΜΜΑΤΑ